Loading Posts...
 

«Χαριστική βολή» σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και αφορολόγητο αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

control21 80x45 - «Χαριστική βολή» σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και αφορολόγητο αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - μνημόνιο, αποφαση

Τι συμφώνησε η κυβέρνηση και θα ψηφίσει (ξανά) η Βουλή – Τον Ιούνιο τα πρώτα αποκαλυπτήρια των νέων περικοπών – Διαβάστε όλο το κείμενο

Την υπογραφή της για νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ μετά το Μνημόνιο βάζει εκ νέου η κυβέρνηση, στην Τεχνική Συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Suplemental MoU), το οποίο δημοσίευσε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει πλήρως τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση.

Η συμφωνία θα αποτυπώνεται και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021, το οποίο επίσης θα ψηφίσει η Βουλή στις αρχές Ιουνίου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία αποδέχθηκε η Αθήνα.

«Αποκάλυψη τώρα» για τις συντάξεις

Τα πρώτα αποκαλυπτήρια όμως των νέων μέτρων των ετών 2019-2020, θα έρθουν από τον Ιούνιο κιόλας! Ως προαπαιτούμενο και αυτό (prior action) ενόψει του Eurogroup thw 21hw Ιουνίου, «οι αρχές θα υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1.1.2015 έως και 31.12.2016».

Με τον τρόπο αυτόν, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τι πραγματικά θα παίρνουν στο χέρι, με βάση τους ασφαλιστικούς νόμους που επέβαλε τα έτη 2015, 2016 και 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον θα ελεγχθεί και αν η εξοικονόμηση που προκύπτει από τις πρώτες αυτές εκδόσεις οριστικών συντάξεων είναι επαρκής για το Ασφαλιστικό σύστημα, όπως είχε προϋπολογισθεί -ή και αν θα απαιτηθούν και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Και ενώ η κυβέρνηση αναλαμβάνει και ψηφίζει συνεχώς δεσμεύσεις για περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και αφορολογήτου για μετά το Μνημόνιο, το 2019 ή 2020, αλλά επίσης και για πολύ υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, δεν διαφαίνεται από πουθενά πώς μπορεί να απαλλαγεί από όλες αυτές η Ελληνική Δημοκρατία.

Αντιθέτως, η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές προβλέπει και βεβαιώνει τις εξής μεγάλες δεσμεύσεις, που αποτυπώνονται σε νόμους και συγκεκριμένα μέτρα:

1. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφίστηκαν πέρυσι και πρόπερσι: τον ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιόγλου) τον Μάιο του 2017. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

2. Η μείωση στην έκπτωση φόρου κατά 650 ευρώ θα ισχύσει την 1.1.2020 και «θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020, 2021 και 2022». Παραμένει όμως η ρήτρα για μείωση στο αφορολόγητο και από το 2019 κιόλας, αν το ζητήσει το ΔΝΤ. Τόσο ως προς την μείωση του αφορολογήτου, όσο και των συντάξεων, αναφέρεται πάλι η πρόβλεψη για πιθανά «αντίμετρα» (μείωση κυρίως της εισφοράς αλλλεγγύης κλπ) εφόσον επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση από τα δύο πρώτα μέτρα.

​3. Πλήρης εξαφάνιση του ΕΚΑΣ : από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή 1 ½ χρόνο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταργείται οριστικά, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει ​από το 2015. Μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ ενώ ​ως ​το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

4. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου θα λαμβάνει ως βάση τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Εκεί επίσης, όπως προκύπτει από τις 106 σελίδες του κειμένου που έφερε στο φως το protothema.gr οριστικοποιείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ και δεν γίνεται καμιά αναφορά σε διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν ή του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνημόνιο, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.

6. Τον Οκτώβριο τελικά, δύο μήνες μετά το Μνημόνιο, θα ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων «μόνιμων» γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αφού αλλάζουν τα μίνιμουμ κριτήρια.

7. Οποτεδήποτε πριν ή μετά το Μνημόνιο χρειαστεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων του δημοσίου, αν εφαρμόσει ήδη γνωστές ή μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για περικοπές συντάξεων (πχ νόμος Κατρούγκαλου) ή την επιβολή φορολογικών μέτρων.

8. Άμεσα με υπουργική απόφαση θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.

Και όλα αυτά, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας επαναλαμβάνεται ο όρος και για περικοπές στις κρατικών δαπανών (15% από συντάξεις, 45% από μισθούς και 19% από λειτουργικά έξοδα και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου) εάν η Ανάπτυξη αποδειχθεί ότι έπεσε κάτω από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και θεσμών -δηλαδή αν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει Ανάπτυξη 0,9% αντί 1,4% για το 2017 ή 1,4% για το 2018.

Πηγη: protothema.gr
0
ΚαρδούλαΚαρδούλα
0
ΧαχαΧαχα
0
Αγαπώ!!!Αγαπώ!!!
0
Ουάου..Ουάου..
0
YuppiYuppi
0
ΛυπάμαιΛυπάμαι
0
ΣκατούλεςΣκατούλες
0
ΈλεοςΈλεος
kiss - «Χαριστική βολή» σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και αφορολόγητο αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - μνημόνιο, αποφαση
Voted Thanks!
Φωτεινή Δάσσιου

Φωτεινή Δάσσιου

Πάντα μου άρεσε η πένα ,αλλά για αρκετά χρόνια ως φοιτήτρια με κέρδισε η τεχνολογία. Περνώντας τα χρόνια έβλεπα ότι η κλήση μου και η μεγάλη μου αγάπη και τρελά ήταν η γραφή! Κάθε είδους.. ξεκίνησα ερασιτεχνικά με ένα μπλοκ μόδας ( γιατί πάνω από όλα είμαι και γυναίκα) και έτσι έβλεπα ότι η επίσκεψη γινόταν όλο και πιο δυνατή, εκεί ενθουσιάστηκα. Το 2013 ξεκίνησα δειλά-δειλά την σχολή Δημοσιογραφίας του ομίλου ΑΝΤ1, και από τότε έγινε η ταυτότητα μου μέχρι και σήμερα. Η αγάπη που έγινε λατρεία! Συνεργάστηκα με εφημερίδες στην επαρχία και συνέχισα με συνεργασίες αθηναϊκών site με αξιόλογα ονόματα όπως της Σοφίας Τσίπα αλλά και της Φαιή Σκορδά κ.α. Πήρα την ρεβάνς και από τότε έμεινα στην πόλη μου και δημιουργήσαμε με μια πολύ καλή μου φίλη το OnViral.gr όπου πλέον αρθρογραφώ. Η τεχνολογία από την άλλη πάντα σιγοκαίει μέσα μου και δεν την απαρνιέμαι.. Αγαπημένο μότο στην ζωή μου : Όταν αγαπάς κάτι πολύ,μόνο τότε μπορείς να το κάνεις και σωστά! Λέξεις που μου «καίνε» το μυαλό: έλλειψη οργάνωσης , ωράριο, πλήξη, αδιαφορία, ασυνεννοησία, αργοστροφία.

 
Loading Posts...