Loading Posts...

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν…. σκόνη τις «υπερτροφές»

ImageHandler 6 80x45 - Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές» - τροφες, ΤΕΙ Θεσσαλιας, σκονη

Χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά προϊόντων όπως η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

Μέλι σε σκόνη
meli skoni1 - Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές» - τροφες, ΤΕΙ Θεσσαλιας, σκονη

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% – 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” – superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τh βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιούν
mixanma skoni - Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές» - τροφες, ΤΕΙ Θεσσαλιας, σκονη

Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0
ΚαρδούλαΚαρδούλα
0
ΧαχαΧαχα
0
Αγαπώ!!!Αγαπώ!!!
0
Ουάου..Ουάου..
0
YuppiYuppi
0
ΛυπάμαιΛυπάμαι
0
ΣκατούλεςΣκατούλες
0
ΈλεοςΈλεος
kiss - Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές» - τροφες, ΤΕΙ Θεσσαλιας, σκονη
Voted Thanks!
Φωτεινή Δάσσιου

Φωτεινή Δάσσιου

Πάντα μου άρεσε η πένα ,αλλά για αρκετά χρόνια ως φοιτήτρια με κέρδισε η τεχνολογία. Περνώντας τα χρόνια έβλεπα ότι η κλήση μου και η μεγάλη μου αγάπη και τρελά ήταν η γραφή! Κάθε είδους.. ξεκίνησα ερασιτεχνικά με ένα μπλοκ μόδας ( γιατί πάνω από όλα είμαι και γυναίκα) και έτσι έβλεπα ότι η επίσκεψη γινόταν όλο και πιο δυνατή, εκεί ενθουσιάστηκα. Το 2013 ξεκίνησα δειλά-δειλά την σχολή Δημοσιογραφίας του ομίλου ΑΝΤ1, και από τότε έγινε η ταυτότητα μου μέχρι και σήμερα. Η αγάπη που έγινε λατρεία! Συνεργάστηκα με εφημερίδες στην επαρχία και συνέχισα με συνεργασίες αθηναϊκών site με αξιόλογα ονόματα όπως της Σοφίας Τσίπα αλλά και της Φαιή Σκορδά κ.α. Πήρα την ρεβάνς και από τότε έμεινα στην πόλη μου και δημιουργήσαμε με μια πολύ καλή μου φίλη το OnViral.gr όπου πλέον αρθρογραφώ. Η τεχνολογία από την άλλη πάντα σιγοκαίει μέσα μου και δεν την απαρνιέμαι.. Αγαπημένο μότο στην ζωή μου : Όταν αγαπάς κάτι πολύ,μόνο τότε μπορείς να το κάνεις και σωστά! Λέξεις που μου «καίνε» το μυαλό: έλλειψη οργάνωσης , ωράριο, πλήξη, αδιαφορία, ασυνεννοησία, αργοστροφία.

Loading Posts...